Naar Canada - Reisverslag uit Toronto, Canada van Johan Sevenhuijsen - WaarBenJij.nu Naar Canada - Reisverslag uit Toronto, Canada van Johan Sevenhuijsen - WaarBenJij.nu

Naar Canada

Door: Johan en Janke

Blijf op de hoogte en volg Johan

03 Oktober 2017 | Canada, Toronto

Donderdag rijden we uit Detroit weg en over de brug naar Canada. Dat gaat erg vlot, nauwelijks grensformaliteiten. In Canada rijden we een heel stuk door het westen van Ontario door vlak landschap met veel bos. Niet erg boeiend. Onze eerste stop is in Brantford. Daar heeft zich na de onafhankelijkheidsoorlog met Engeland in 1776 een groep indianen gevestigd die uit de staat New York kwamen en die heel graag onder Brits bestuur wilden blijven. Ze voelden zich sterk met de koning verbonden en hebben hier ook een Anglicaanse kapel gebouwd, die van de Engelse koningin (als enige buiten Groot Brittannie) het predicaat koninklijk heeft gekregen. Het land dat ze toen gekregen hebben is nog steeds indiaans eigendom. Inmiddels is er ook een cultureel centrum met museum dat juist een erg kritisch beeld geeft van de betrokkenheid van de kerk bij de gedwongen assimilatie van hun kinderen in kostscholen, die nog tot ver in de 20e eeuw doorging. Verder wordt de prominente rol van verschillende indianen uit de streek belicht, w.o. Robbie Robertson van the Band! Dan rijden we door naar Hamilton, een grote haven en industrieplaats met een leuk centrum met allerlei leuke restaurantjes. We hebben hier een heerlijk hotel en genieten van een lekker maal op het terras van een restaurantje. Het is een stuk kouder dan de afgelopen week, maar nog steeds lekker zonnig.
Vrijdagochtend rijden we in een uurtje uit Hamilton naar de Niagara Falls. Onderweg regent het wat, maar bij aankomst is het droog. De falls zijn qua grootte en hoeveelheid water zeker te vergelijken met de grootste die we zagen, Iguazu en Victoria Falls. We hebben goed zicht op de waterval aan de overkant, in de USA. Maar de grootste en indrukwekkendste waterval is aan de Canadese kant, waar het water over een hoefijzer-vormige rots naar beneden stort. Dat levert een enorme hoeveelheid spray op, die door de wind over de boulevard wordt geblazen. Als je naar de waterval loopt lijk je dus in een flinke bui terecht te komen. Naast de waterval zelf is het echter weer droog en kan je het spektakel goed overzien. Teruglopend lijkt de spray nog een stuk heviger, maar nu komt er ook echt regen bij. Gelukkig hebben we nu (voor het eerst deze vakantie) ook onze regenkleding aan. Maar er is geen reden om verder bij de falls te blijven, dus we rijden door naar Toronto, ruim een uur rijden. Onderweg over de natte highway komt er plotseling zo'n 100 m voor ons een auto van een oprit die in een slip raakt en dwars over de weg glijdt, voordat hij wordt aangereden door een auto links van ons. Gelukkig komen de brokstukken niet onze kant op en kunnen we zonder problemen doorrijden. Ons hotel bij Toronto is een eind buiten het centrum, bij het vliegveld. Daar zijn de betaalbare hotels, waar je ook kunt parkeren. Vanuit het hotel is er een gratis pendelbus naar het vliegveld. Van daar uit is er een snelle en goedkope treinverbinding naar het Union station in het centrum van de stad. Binnen een uur van het hotel naar het centrum en je hoeft niet te rijden. Prima geregeld. De middag besteden we aan het plannen van onze komende dagen in Toronto.
Zaterdag is een bijzondere dag voor de stad, want een keer per jaar wordt de 'Nuit Blanche' gehouden. Van zonsondergang tot zonsopkomst worden er op tientallen plekken door kunstenaars performances georganiseerd en vanavond kunnen we dat meemaken. Maar eerst hebben we de dag nog. Het is weer prachtig weer geworden, zonnig, maar wel fris. We beginnen in het oudste deel van de stad. De St.Lawrence markt is een grote, drukke en gezellige overdekte markt met het soort aanbod dat de Rotterdamse Markthal ook graag zou willen hebben: vooral delicatessen, goede etenswaren enzo. De hele wijk ziet er prima uit, een mooi ingericht plein en een straat verderop is het Brewery district. Op het terrein van een grote oude brouwerij zijn nu allemaal leuke galeries, winkeltjes en restaurantjes. Het is er gezellig druk en we lopen er een tijd rond de kijken en eten een ijsje in de zon. De eerste indruk is dat Toronto een erg gezellige en prettig ontspannen stad is. We lopen door het centrum, door het TD Inuit Art Museum (in een kantoorgebouw, er is verder niemand) en naar het Harbourfront. Dat is ook een plaats met veel terrasjes waar veel mensen samen komen en er leggen veel boten aan. Ook hier een centrum met veel ateliers en galeries en ook de Powerplant, een museum voor hedendaagse kunst met enkele interessante tentoonstellingen. We drinken in de ondergaande zon op een terras een biertje en eten er ook wat lekkere vis en garnalen bij. Na zonsondergang, om 7 uur, gaan we op zoek naar de manifestaties voor Nuit Blanche. Op allerlei plekken zijn straten afgezet, er zijn duizenden mensen op de been. Op een plein bij het stadhuis zijn een stuk of tien manifestaties rond het thema revolutie. We zijn geinteresseerd, maar dat geldt ook voor vele honderden anderen. Er is een enorme rij om het terrein op te komen. Daar hebben we geen zin in, dus we gaan met de Metro naar Queens Park. Daar zijn tien verschillende manifestaties rond het thema 'taking to the streets'. Hier is het ook flink druk, maar er is veel meer ruimte om alles te zien en mee te maken. Heel verschillende dingen: keiharde muziek uit in auto's gemonteerde luidsprekers, loslopende paarden op straat, een indrukwekkende videopresentatie van vrouwen die zich tegen achterstelliing verzetten en nog veel meer. In de loop van de avond gaan we terug naar het stadhuisplein, maar dat is nu zelfs nog drukker. Gezellig, maar geen doorkomen aan. Na een mooie dag terug naar het hotel.
Zondag slapen we uit en gaan we wat later naar de stad. We gaan eerst naar de Art Gallery of Ontario, een groot museum in een gebouw van Gehry. Prachtige ruimten; de buitenkant is moeilijk te overzien omdat het museum aan een paar smalle straten staat. De hedendaagse kunstafdeling gaat voornamelijk over de ervaring van de 'first nations', een thema dat we ook op andere plekken uitgebreid tegen komen. Het lijkt erg op wat we in Australie hebben gezien: nadat de oorspronkelijke bewoners tot in de jaren 80 zijn verjaagd en op allerlei manieren beperkt in hun cultuur, is er nu een zeer zorgvuldige poging om die inmiddels vrijwel verpletterde cultuur te waarderen en te vieren. De kunst uit die gemeenschap laat heel scherp zien dat ze vinden dat de kerk en de staat nog heel wat te doen hebben om alles wat ze in de afgelopen paar eeuwen hebben aangericht goed te maken, voor zover dat al mogelijk is en dat er nog steeds heel wat systematisch rascisme is, ook trouwens t.o.v. de zwarten, veel afstammelingen van de uit de VS overgekomen slaven die bijvoorbeeld indertijd op plekken zijn gevestigd zonder dat ze daar een legale status kregen en die nu, meer dan een eeuw later, nog worden geconfronteerd met de gevolgen: omdat ze geen eigendomspapieren hebben kunnen ze zonder meer van het land worden gegooid waar hun familie vele generaties heeft gewoond. Verder is er een groot overzicht van Canadese kunst te zien; veel winterlandschappen, ook een grote zaal vol met een flink aantal beelden van Henry Moore. Vlak bij het museum is de Chinatown en ook de Kensington Market buurt, alweer een erg gezellige multiculturele buurt waar heel veel mensen op straat zijn, cafeetjes, muziek op straat, mooie muurschilderingen. Van daar lopen we naar de Grafitti Alley, een smal straatje dat aan alle kanten beschilderd is met de meest fantastische muurschilderingen. Dat is weer naast Queen St West, ook alweer een stadsdeel met allerlei leuke winkels en cafees. Daar lopen we langs tot het Trinity Bellwoods Park, waar een grote groep mensen in de zon zit te trommelen en staat te dansen. Wat een leuke stad! We drinken een biertje op een terrasje en gaan dan naar het steak restaurant the Keg, waar we weer heerljk eten.
Maandag gaan we eerst naar het Royal Ontario Museum, ook al weer een groot museum met een hele hoop verschillende zaken, van een enorme hoeveelheden dinosaurussen, archeologie, maar vooral voor ons interessant een flinke afdeling over de 'first nations' en een tentoonstelling met hedendaagse kunst uit die gemeenschap. Na de lunch lopen we door het alweer heerlijk zonnige weer via het Queens Park naar het shopping en entertainment district langs Yonge St.. Daar brengen we de middag door in de enorme mall, inclusief de grootste Hudson Bay vestiging. Ook bekijken we heet mooie stadhuisplein. Een ontspannen dag in de stad en morgen zijn we hier nog een volle dag. Lekker om zo uitgebreid de stad te kunnen verkennen en Toronto is dat zeker waard!

• 03 Oktober 2017 - 11:03

Bep Sevenhuijsen:

Lieve kinders,
    Alweer zo'n leuk verhaal! Of liever: een leuk verhaal over jullie bijzonder leuke ervaringen! Ik wou dat ik met mee was gegaan (stiekum, om jullie niet te hinderen), maar ik geniet van jullie brieven.
    Hier geen nieuws, het is nog steeds goed weer, dus ik wandel wat af.
    Heel veel liefs, Bep