Perth en Fremantle - Reisverslag uit Fremantle, Australië van Johan Sevenhuijsen - WaarBenJij.nu Perth en Fremantle - Reisverslag uit Fremantle, Australië van Johan Sevenhuijsen - WaarBenJij.nu

Perth en Fremantle

Door: Johan en Janke

Blijf op de hoogte en volg Johan

24 Oktober 2018 | Australië, Fremantle

Donderdag was een reisdag, we leveren onze auto in bij het vliegveld en vliegen in de middag in 4 uur naar Perth. Dankzij anderhalf uur tijdverschil komen we aan het eind van de middag aan, maar het is al donker als we aankomen bij ons verblijf in Fremantle.
Vrijdag gaan we Fremantle verkennen. Dat is een stadje aan de kust dat inmiddels aan Perth is vastgegroeid. Het is vandaag prachtig weer, al is het wel zo'n 15 graden kouder dan in Darwin; het wordt hier rond de 20 graden. We lopen 's morgens het stadje rond en we krijgen meteen een erg positief gevoel. Er staat hier nog veel van de oudere bebouwing en het voelt gezellig. In de oude markthal worden tegenwoordig vooral toeristensnuisterijen verkocht. We ontmoeten er een Nederlander die hier na zijn pensioen is komen wonen: een stuk beter klimaat en dankzij de zwakke Australische dollar ook goed te doen met een Nederlands pensioen. Tegen 10 uur komen we bij de gevangenis die in de jaren 1850 door uit Engeland getransporteerde veroordeelden gebouwd is. We gaan mee met een rondleiding. We zien een groot aantal kleine cellen zonder enige voorziening die in gebruik zijn gebleven tot de sluiting van de gevangenis in 1991. Nergens in het cellencomplex is riolering. Doel van het hierheen sturen van gevangenen uit Engeland was de behoefte aan dwangarbeid voor het aanleggen van infrastructuur en andere goedkope arbeidskracht in de in die tijd noodlijdende Swan River kolonie. Na de lunch met Japanse noedelsoep lopen we verder door het plaatje, zien een prachtige kunstwinkel in High street met alweer een enorm aantal mooie Aboriginal kunstwerken. Dan komen we bij het Round House uit 1823, het oudste gebouw in West Australie, indertijd in gebruik als verdedigingspunt op de kliffen aan zee en als gevangenis. Daarnaast zit het Shipwreck museum; er zijn hier aan de kust in de loop van de afgelopen eeuwen duizenden schepen vergaan en dit museum is een wereldberoemd centrum voor het conserveren van onderwater-vondsten en scheepswrakken. Er is erg veel aandacht voor de VOC en vooral voor de Batavia die hier in 1629 verging op weg naar Java en waarvan een belangrijk deel hier tentoon wordt gesteld. Ook veel aandacht voor de eerste Europese bezoekers van Australie, verschillende VOC schepen die de kust in kaart hebben gebracht (maar er was geen belangstelling voor het land; er waren geen specerijen te vinden). Een conservator vertelt boeiend over die tijd: de vaste route voor VOC schepen was vanuit Kaapstad een zuidelijke route en dan op tijd naar het noorden om in een maand of 3 op Java aan te komen. Geen sinecure zonder instrumenten om de lengtegraad te bepalen. Schepen van andere landen waagden zich daar niet aan en namen de veel langere route langs de kust van Afrika en Azie, die minstens een half jaar duurde. Zo kwam juist de VOC langs de westkust van Australie. Dirk Hartog, kapitein van de Duyfken, heeft op het naar hem genoemde eiland voor de kust in 1616 een gedateerd bord met inscriptie achtergelaten, dat wordt gezien als eerste bewijs van bezoek van een Europeaan aan Australie. De meeste wrakken zijn van recenter datum. Ze zijn hier ook erg trots dat ze hier een oude stoomturbine uit een wrak omhoog hebben gehaald en dat het gelukt is die zo te conserveren dat de nokkenas weer rond te draaien is. Een goed gevulde dag in dit leuke stadje! We sluiten die af met een maaltijd bij een erg druk bezocht bar/restaurant; gezellig, maar culinair niet je dat.
Zaterdag, op Jankes verjaardag, nemen we de trein naar Perth. Er gaat elk kwartier een trein die je in een half uurtje in het centrum van Perth afzet. Als we aankomen bij het informatiepunt vertrekt net een rondwandeling, waarbij een vrijwilliger ons in twee uurtjes door de stad loodst, zodat we alle bezienswaardigheden al (van buiten) gezien hebben. Het centrum met alle interessante gebouwen is compact, alles op loopafstand, maar er zijn ook een aantal gratis busroutes; prima geregeld. Perth ligt t.o.v. Fremantle wat stroomopwaarts aan de Swan River. Het heeft de afgelopen decennia enorme bloei doorgemaakt door de enorme hoeveelheden delfstoffen die in West Australie gevonden zijn. Het is duidelijk een stad met een levendig centrum voor bestuur, bedrijvigheid en handel; de eerstvolgende stad van vergelijkbare grootte ligt meer dan 2000 km verderop. We lopen wat verder rond aan de rivieroever, waar een aantrekkelijke publieke ruimte is met de in 2000 gebouwde klokkentoren als centrum. Heel recent is Yagan Square geopend, een fraai ontworpen plein met allerlei voorzieningen waar de aboriginal geschiedenis van deze streek centraal staat. Na een bezoek aan het informatiecentrum, waar we folders halen die ons moeten helpen met het plannen van de komende maand in deze staat, lopen we door naar de culturele wijk, waar alle musea, theaters en bibliotheek bij elkaar liggen. We houden het vandaag bij de Art Gallery of West Australia (AGWA), een mooi gebouw met een aantal mooie dingen, maar niet echt heel bijzonder. In de loop van de middag weer terug naar Fremantle. 's Avonds gaan we daar heerlijk en gezellig uit eten in een klein Italiaans familierestaurant waar je je even echt in Italie waant.
Zondag hebben we een rustig dagje in Fremantle. Het is op de 'Cappucino strip' (zoals het uitgaanscentrum hier heet) op de zondagochtend al erg druk en gezellig, Fremantle is een favoriet plaatsje voor een dagje uit vanuit Perth en alle winkels zijn open. Wij lopen door naar het Maritiem museum, waar alle aspecten van de relatie tussen West Australie en de zee uitgebreid aan bod komen. Heel veel te zien, waaronder ook de Australia II, waarmee Australie in 1983 voor het eerst na meer dan een eeuw de America Cup wist te winnen. Daarna startte de volgende race in Fremantle, wat als startpunt voor de herrijzenis van dat stadje wordt beschouwd. Vanuit het museum nemen we de gratis bus naar het cultureel centrum, waar op zondagmiddag de plaatselijke cultuurliefhebbers zich verzamelen voor een middag met muziek (en drank en pizza) in het parkje van deze grote oude Victoriaanse school. Het is vandaag nog een beetje regenachtig, maar de verwachting voor de komende dagen is beter. 's Avonds eten we wat in een van de plaatselijke brouwerijen, gezellig; de massa dagjesmensen is dan al weer terug naar Perth.
Maandag gaan we weer met de trein naar Perth. Er zijn nog een aantal dingen die we nog willen zien en doen. Het eerste is het Perth Instutute for Contemporary Arts, maar laat dat nou net op maandag dicht zijn. Dan bekijken we maar nog het laatste stuk van de AGWA dat we nog niet gezien hebben en lopen we door Northbridge naar het Russell Square. Dan lopen we naar Yagan Square, waar we nu goed doorheen lopen. Echt een mooi geheel met verrassende en gevarieerde architectuur en kunstwerken waar de stad trots op kan zijn. Met de gratis bus rijden we naar het Kings Park, met 4000 hectare het grootste stadpark ter wereld, wordt ons verteld. Daarin ligt een erg mooi aangelegde Botanische tuin, die de verschillende landschappen van West Australie laat zien. Het is inmiddels mooi zonnig weer geworden en we lopen daar tevreden een aantal uren rond. Mooie uitzichten over de rivier en de stad ook, van hier uit. 's Avonds weer heerlijk en gezellig in Fremantle gegeten.
Dinsdag hebben we een uitstapje naar Rottnest Island. Die naam komt uit het Nederlands: de zeelieden die er in de 17e eeuw landden vonden het een rattennest. Wat ze voor ratten hielden waren feitelijk quokka's, een klein familielid van de kangoeroe, die alleen op dit eiland voorkomen en nog steeds, in groten getale. Aaibare en nieuwsgierige beestjes die je komen besnuffelen. We hebben bij de overtocht van een half uur met de boot vanuit Fremantle ook een fiets gehuurd. Daarmee kun je het hele eiland rondfietsen, een tocht van 22 km, dus dat is te doen, al zijn er flink wat duinen te beklimmen. De landschappen en de uitzichten over zee zijn prachtig, de quokka's schattig en we zien ook nog een kolonie zeehonden. Heerlijk zonnig weer, ideale fietstemperatuur. Nadat we terug zijn bij het enige dorpje brengen we de rest van de middag op het strand door. Lekker ontspannen dagje!
Woensdag is onze laatste dag in Fremantle. Nadat we onze route en onderkomens voor de komende week geregeld hebben lopen we nog wat door het gezellige stadje, doen verder niet veel bijzonders. Vanaf morgen hebben we weer een auto en gaan we vier weken rondtrekken door West Australie. We kijken weer uit naar nieuwe belevenissen!

• 24 Oktober 2018 - 11:58

Doreen:

een leuk en gevarieerd programma. Leuk om zo "mee te reizen".
    janke, nog gefeliciteerd met je verjaardag!
    liefs,
    Doreen

• 25 Oktober 2018 - 08:43

Bep Sevenhuijsen:

Lieve kinders,
    Wat fijn om weer een brief van jullie te zien. En jullie genieten van al dat moois daar.
    Van hier kan ik niet veel melden: alles gaat hier z'n gangetje. Het begint wel wat frisser te worden, maar dat was natuurlijk te verwachten.
    Ik had kennelijk Jankes verjaardag vergeten, sorry! Hebben jullie al vaker een "niet-Hollandse" verjaardag gevierd?
    Ik vind het zo leuk dat jullie zoveel dingen kunt bekijken, ik had eigenlijk het vage idee dat Australie gewoon leeg was, maar ik zie nu dat er heel wat te beleven is!
    Nog veel plezier verder, en schrijf maar gauw weer.
    Heel veel liefs, Bep