Magisch Jaisalmer - Reisverslag uit Jaisalmer, India van Johan Sevenhuijsen - WaarBenJij.nu Magisch Jaisalmer - Reisverslag uit Jaisalmer, India van Johan Sevenhuijsen - WaarBenJij.nu

Magisch Jaisalmer

Door: Johan en Janke

Blijf op de hoogte en volg Johan

22 December 2013 | India, Jaisalmer

Op vrijdagmorgen vroeg vertrokken uit Bikaner in de richting van Jaisalmer. Dat is qua kilometers het langste stuk van de reis. Onderweg een aantal leuke dingen. We drinken koffie in een fraai hotel midden in de woestijn, daar door een Indier met een optimistische kijk neergezet, want er is in de buurt verder niets te beleven. Heel fraai ingericht en zeer aantrekkelijk. Gelukkig wordt er inmiddels in de buurt een zonnekrachtcentrale opgebouwd, anders had hij helemaal geen klandizie.
Een eind verderop stoppen we even bij een klein meertje waar een enorme rijkdom aan vogels zit, vooral grote kraanvogels, maar ook eenden, kingfishers en reigers. Mooi gezicht.
Weer een eind verderop staat er onverwacht een groot tentenkamp langs de kant van de weg. Het blijkt om een grote groep pelgrims te gaan die op weg zijn naar Jaisalmer, centrum voor de Jain. Onderweg slaan ze hun tenten op en feesten en eten. Heel kleurrijk en levendig. We worden voor de lunch uitgenodigd, maar moeten dat helaas afslaan, want we moeten weer verder. Wel een nadeel van een groepsreis...
In de loop van de middag komen we in Jaisalmer aan. Nog net tijd om even het stadje in te lopen vanuit ons hotel Narayan Niwas Palace (dat trouwens in een monumentaal complex zit). De eerste indruk is al fantastisch. Schilderachtig plaatsje met mooie haveli's en veel kleur, veel koeien op straat, niet al te veel scheurende brommers. We komen bij het fort aan dat prachtig op een heuvel gebouwd is met zware muren. Het bezoek daarin is voor morgen; het wordt al tegen zonsondergang en we verzamelen ons op het dak van het hotel, van waar er een prachtig uitzicht is op de zonsondergang en op het fort en ook op de platte daken van de omliggende huizen, waar zich allerlei activiteit afspeelt, jongetjes zijn met vliegers in de weer.
We krijgen op het terras een heerlijke maaltijd geserveerd en er worden vuurkorven voor ons neergezet want het wordt pitig koud als het donker is. Daaromheen zitten we gezellig te eten en te kletsen. De groep is heel gevarieerd samengesteld, maar het gaat heel goed samen, waarschijnlijk ook omdat het eigenlijk allemaal ervaren reizigers zijn.
Op zaterdag weer vroeg op in de hoop op een mooie zonsopgang. Die is er helaas niet, want het is wat mistig. Maar we zij in ieder geval ook al vroeg weer bij het fort, dat we nu gaan bezoeken. Er staat een paleis en een aantal tempels in het fort, maar ook een groot aantal woonhuizen, nu deels tot hotel en in veel gevallen tot (toeristen)winkeltje omgebouwd. We lopen een eind land de muur van 't fort met fraaie uitzichten over de stad en over de rest van 't fort. Het is erg leuk te verdwalen in de kleine straatjes, waar je van alles tegenkomt. Door een man worden we zijn oude huis binnen gehaald en hij vertelt er hele verhalen over en komt dan natuurlijk op de spullen in zijn curiosa winkeltje. We gaan er uiteindelijk met een olifantje de deur uit voor de collectie van Janke (een olifantje per reis).
We bezoeken de grote Jain tempels, die het midden houden tussen boeddistische tempels en hindu tempels. Hier lopen inderdaad monniken met lapjes voor neus en mond om te voorkomen dat ze per ongeluk insecten doden die daarin vliegen. Mooi beeldhouwwerk.
Tussen de middag zitten we een tijd op een dakterras, lekker in de zon, eten en drinken wat, maar rusten vooral een uurtje uit. Daarna lopen we richting stad, maar komen onderweg de winkel met patchwork van Puppa tegen, waarvan we uitgebreid college krijgen over al zijn waren. Voor we het weten zijn we omringd met stapels fraaie kleden. We kopen uiteindelijk een mooi kado voor Dunya. Ook hier erg leuk om wat te kopen met een verhaal erbij.
Ons geld is inmiddels weer op en we gaan op zoek naar een ATM en een postkantoor om kerstkaarten te versturen. Dat is hier nog wonderbaarlijk goedkoop. Kaarten koop je voor 5 Rp en de porto is 15 Rp, alles bij elkaar dus zo'n 25 cent met kaart.
We bezoeken nog het mooie Mandir paleis, niet zo oud, maar wel heel fraai uitgesneden zandstenen facades. Dan nog zo'n leuke shopping experience, nu met een leuke jongen in een winkel met shawls. we gaan zitten krijgen thee,die hij snel bij de buren haalt, vertelt hele verhalen dat hij zijn oom vervangt, dat hij nog op school zit enz. en laat vervolgens ons al zijn sjaaaltjes zien in de kleuren roze, paars en blauw. Heel mooi spul met naar ons idee erg redelijke prijzen. Onze koffer raakt steeds voller.
We lopen door naar de oogverblindende Patwa haveli, ook al weer zo'n prachtig bewerkt gebouw; ook van binnen erg de moeite waard.
Dan is het al weer het eind van de middag. We zouden best nog wel een dagje willen blijven, maar het reisschema is onverbiddelijk. Morgen weer verder naar Jodhpur. Maar eerst nog een gezamenlijke maaltijd in het Trio restaurant. Ook al weer heerlijk eten en het is er erg gezellig.